Huizen opwarmen met microservers is goed voor het milieu.
Dat het internet een grote rol speelt in onze maatschappij is geen publiek geheim. Maar alle data die we produceren, moet wel ergens opgeslagen worden. Dat gebeurt in datacenters, die in rap tempo uit de grond gestampt worden. Die datacenters produceren een hele hoop warme lucht, die ongebruikt de atmosfeer in wordt gepompt. Dit kan beter, vonden ze bij ASTRON. Daarom werken ze aan de ontwikkeling van een microdatacenter.
Rekenkracht voor een radiotelescoop
ASTRON is het Nederlands instituut voor radioastronomie. Je vraagt je misschien af wat zo’n instituut met de ontwikkeling van een microdatacenter te maken heeft? Dat zit zo.
ASTRON werkt namelijk mee aan de ontwikkeling van de Square Kilometre Array (SKA). Dit is een verzameling antennes die enorm veel data gaat produceren. In samenwerking met techreus IBM zijn ze jaren geleden al gaan onderzoeken hoe al die data verwerkt moet gaan worden.
Uit dat onderzoek kwam naar voren dat er behoefte is aan een hele compacte maar razendsnelle computer. IBM Research heeft dat vervolgens uitgewerkt tot een eerste versie, het prototype. Met dat prototype zijn ze nu bij ASTRON druk aan het testen.
Watergekoeld voor een beter milieu
Ronald Halfwerk, Industrial Liaison Officer bij ASTRON, vertelt: “IBM heeft het maken van deze nieuwe generatie microservers heel wetenschappelijk benaderd. Dat betekent dat ze niet hebben gekeken naar eventuele commerciële toepassingen, maar puur naar de functionaliteit voor de SKA. Maar het prototype ligt er nu al, terwijl de SKA nog niet gebouwd is. Dat vonden we zonde. Dus zijn we nu, met behulp van subsidie, druk aan het onderzoeken welke commerciële toepassingen er zijn voor die nieuwe generatie microservers.”
Een groot verschil met de meeste bestaande servers, is dat de microserver watergekoeld is. Dit heeft een aantal voordelen. Ronald: “Ten eerste koelt water beter dan lucht. Dit betekent onder andere dat je ze krachtiger kunt maken, zonder dat het ten koste gaat van de betrouwbaarheid.”
Maar een veel groter voordeel is de lagere milieubelasting. Nu spuwen datacenters nog enorme hoeveelheden warme lucht de atmosfeer in: “Als het aan ons ligt, wordt warme lucht straks vervangen door warm water. Dat is veel beter opnieuw te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het kweken van algen of het opwarmen van andere gebouwen of huizen.”
ASTRON zit nog volop in de testfase, dus is het nog niet duidelijk waar dit avontuur gaat eindigen. “Uiteindelijk moet de markt het bewijs leveren. Wij doen in ieder geval ons best om te laten zien wat de voordelen van de microserver zijn, vooral op duurzaamheidsgebied. Met de enorme groei van het aantal datacenters en het toenemende milieubewustzijn, verwachten we er veel van!”
sign up for the newsletter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam feugiat dolor dolor, eu sollicitudin mi mattis cursus.