Wij zijn ervan overtuigd dat onze opslag voor energie een mooie bijdrage levert aan een duurzame planeet.”
Hoe mooi zou het zijn als je de energie die jouw zonnepanelen opwekken kunt opslaan in een decoratieve plantenbak? Die veilig is en stroom levert op het moment dat de zon niet schijnt. Klinkt als verre toekomstmuziek toch? Maar als het aan start-up Chiwen in Groningen ligt gaat dit sneller dan we denken.
De mogelijkheid om opgewekte stroom op te slaan bestaat al. Maar voor particulieren is dit vaak geen optie. De huidige batterijen zijn duur, meters groot, bevatten zeer vervuilende stoffen en kunnen zelfs ontploffen. Niet iets wat je in of bij je huis wilt plaatsen.
Mensen vinden ze te lelijk
Op industriële schaal is het nu mogelijk energie op te slaan in batterijen die gebruik maken van zout water. Niet belastend voor het milieu en goedkoper om te maken. Ook voor particulieren komen er druppelsgewijs alternatieven op de markt. “Wij hebben eigenaren van zonnepanelen gevraagd of ze deze batterijen in of bij hun huis zouden plaatsen? De meeste mensen willen dat niet omdat ze te groot en te lelijk zijn”, zegt directeur Astone Shi van Chiwen lachend.
Particulieren onafhankelijk maken
Dat moet anders kunnen denkt Chiwen, dus vroegen ze MIT Haalbaarheid subsidie aan om te onderzoeken of het technisch en economisch mogelijk is een alternatief te ontwikkelen. Een zoutwaterbatterij, met zoutwaterplanten in een decoratieve bak die niet misstaat in huizen, kantoren, restaurants of de tuin. Toen haalbaarheid was aangetoond ontwikkelde Chiwen met VIA-subsidie een prototype dat nu in de testfase zit. Een groene oase die stroom opslaat.
“Het werkt maar we zijn er nog niet. Piekbelasting kan deze batterij nog niet aan, maar je laptop draait er prima op. We ontwikkelen het prototype verder zodat die ook de ketel en vriezer van energie kan voorzien. Uiteindelijk willen we een batterij ontwikkelen die het voor particulieren mogelijk maakt om veilig zoveel energie op te slaan dat ze niet meer afhankelijk zijn van stroomleveranciers. En die geen doorn in het oog is”, aldus Astone.
Een huis als batterij
“En daar houdt het niet op”, vult mede-directeur Kevin Qualm aan. “Want is het mogelijk om de batterij te verwerken in muren en vloeren van nieuwbouwhuizen? Dat je huis dus eigenlijk één grote batterij voor energieopslag wordt. Hoe prachtig zou die stap zijn op weg naar een duurzame planeet!”
Astone en Kevin hadden hun plannen niet kunnen verwezenlijken zonder subsidie. Dat zou financieel een te groot risico zijn voor deze start-up. “Er zijn zoveel mogelijkheden om je droom of visie te verwezenlijken. Ons advies aan andere ondernemers is: ga ervoor. Wij zijn ervan overtuigd dat onze opslag voor energie een mooie bijdrage levert aan een duurzame planeet.”
De subsidie MIT Haalbaarheid 2023 is vanaf 4 april aan te vragen.
sign up for the newsletter
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam feugiat dolor dolor, eu sollicitudin mi mattis cursus.