Groningen Airport Eelde gaat (groene) waterstof produceren

1 minuut leestijd

Noord-Nederland moet een belangrijk centrum worden voor waterstoftechnologie. De EU riep de regio dan ook uit tot 'Hydrogen Valley.' Op Vliegveld Eelde komt een installatie waarin met groene stroom waterstof wordt geproduceerd voor de luchtvaart.

Volgens de initiatiefnemers in het project 'krijgt het industriële waterstofecosysteem Noord-Nederland een forse impuls.' Daarvoor wordt 3,5 miljoen euro uitgetrokken. Voor de helft komt dat uit het Europees fonds EFRO en voor de andere helft uit bijdragen van de consortiumpartners. In dat consortium zitten, behalve het vliegveld zelf, maar liefst zes ondernemingen en instellingen, waaronder de Rijksuniversiteit Groningen.

Eerste concrete toepassing

Het project heet WAviatER, een afkorting van Waterstofproductietechnologie voor de Aviation Sector en Energietoepassingen op Regionaal Niveau. Het maken van groene waterstof op Eelde is de eerste concrete toepassing binnen WAviatER. In de luchtvaart worden steeds meer ideeën ontvouwd om vliegtuigen niet meer op kerosine, maar elektrisch of op waterstof te laten vliegen.

Luchthaven wordt 'energiehub'

'Onze ambitie is om een volledig systeem voor productie, distributie en gebruik van waterstof te realiseren', zegt Jonas van Dorp van Groningen Airport Eelde. 'Daarmee hebben we de productie van groene waterstof dichtbij en ontwikkelen we de luchthaven meer en meer tot een energiehub van regionale betekenis.' De luchthaven heeft al eerder het streven bekend gemaakt om in 2030 de duurzaamste luchthaven te zijn op het gebied van groene waterstof.

Nieuwe technologie, klaar eind 2023

Het waterstof op Eelde wordt gemaakt in zogeheten electrolyzers. Daarin wordt water door elektriciteit gesplitst in waterstof en zuurstof. Om dat te realiseren, wordt door de partners in het project nieuwe technologie ontwikkeld. De installatie wordt volgens de projectpartners 'schaalbaar, duurzaam, efficiënter en goedkoper dan de huidige alternatieven.' De installatie moet in oktober 2023 gaan draaien.

Stroom van zonnepark

Het gaat dus wel om 'groene' waterstof. Daarvoor moet de aangevoerde elektriciteit voor de electrolyzers ook groen zijn. Airport Eelde wil daar vooral de stroom van het nabijgelegen zonnepark van 22 Megawatt voor gebruiken. Voor de productie van voldoende waterstof wordt het zonnepark uitgebreid, volgens Van Dorp.

Begin nieuwe industrie

Het waterstof wordt in eerste instantie gebruikt voor de luchtvaart, maar de consortiumpartners zien het ook als de start van een Nederlandse electrolyzer industrie, een 'ecosysteem van bedrijven die producten voor de waterstofeconomie ontwikkelen.'

 

bron: RTV Noord

sign up for the newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam feugiat dolor dolor, eu sollicitudin mi mattis cursus.